Makaron jest znany i lubiany dzięki swojej uniwersalności i łatwości
przygotowania. W zależności od sezonu i dodatków można z niego wyczarować różne
dania. Może smakować na wiele sposobów, np.: gotowany, zapiekany, na słono czy na
słodko. W Polsce kojarzony jest zdecydowanie
z kuchnią włoską, która zresztą jest wymieniana zaraz po rodzimej, jako
ulubiona przez wielu Polaków. Najbardziej cenionym włoskim daniem jest właśnie makaron
spaghetti[1].
Do jedzenia makaronu, nie tylko od święta, zachęca dietetyk Lidla –
Justyna Marszałkowska: „Makaron, podobnie
jak inne produkty zbożowe, powinien wchodzić do naszego codziennego menu. Jest
źródłem węglowodanów złożonych, które są paliwem dla naszego organizmu. Warto
podkreślić,
że o wartości odżywczej i kaloriach dań na bazie makaronu decydują w dużej
mierze dodatki. Makaron ugotowany al dente - zapewni uczucie sytości na długie
godziny. A dodatkowo ten z pełnego ziarna ma niski indeks glikemiczny i
dzięki dużej zawartości błonnika pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we
krwi oraz prawidłowej masy ciała.”
Chcąc uczcić Światowy Dzień Makaronu, a także wychodząc naprzeciw
upodobaniom Polaków, Lidl już trzeci raz w tym roku organizuje tydzień włoski.
Tym razem będzie to zdecydowanie najszersza oferta, w której znajdzie się
prawie 100 produktów, w tym
ponad 10 rodzajów makaronów.
Podczas tygodnia włoskiego w Lidlu każdy znajdzie coś dla siebie. Poza
makaronami w ofercie można znaleźć różnorodne wędliny. jak salami (od 5,99 zł/1 opak.), a także bogactwo serów, z prawdziwą mozzarellą z mleka bawolego czy gorgonzolą
(obie za 5,99 zł/1 opak.). W ofercie znajdą się też takie produkty jak np. oliwa z oliwek w butelce ceramicznej za
17,99 zł/1 opak. czy sosy do
makaronu od 3,99 zł/1 opak., a także słodkości od pysznej panna cotty z karmelem przez
rozpływające się w ustach tiramisu (oba
za 5,55 zł/ 1 opak.), po mocno migdałowe ciasteczka amaretti za 4,99 zł/1 opak.
Dzięki ofercie Lidla pomysłów na makaron podczas Światowego Dnia Makaronu
na pewno nie będzie brakować. Dzień 25 października to dyskusje o ekonomicznej
i gastronomicznej wszechstronności pasty, dzielenie się kulinarnymi pomysłami i
doświadczeniami, ale przede wszystkim ucztowanie i cieszenie się wieloma
obliczami i smakami makaronu. My polecamy do wypróbowania wspaniałe przepisy na
makaron (i nie tylko) na www.kuchnialidla.pl.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET